Login Portlet
Restore Maximize
FontResizer
Help Minimize Maximize
 
DisplayContent
Help Minimize Maximize
 
Helytörténet – külső online források
 
  Üdvözöljük Digitális Könyvtárunkban!

 

Az elektronikus kép- és dokumentum-adatbázis 2018-ban több mint 43.000 dokumentumot tartalmaz.

A folyamatosan bővülő digitális gyűjtemény 2011-ben a Somogyi-könyvtár irányításával és 6 Csongrád megyei könyvtár összefogásával jött létre a TÁMOP - 3.2.4/08/1-2009-0066 pályázat keretében. Célunk, hogy a Csongrád megyei helyismereti kiadványokat, fotókat, kéziratokat, képeslapokat, plakátokat a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé tegyük.
A digitalizált dokumentumok tanuláshoz, ismeretszerzéshez vagy akár szórakozáshoz szabadon felhasználhatók. Publikáláshoz vagy haszonszerzési célú felhasználáshoz az őrző könyvtár engedélyét kell kérni.

Az adatbázis jogszerű használatával kapcsolatban a szerzői jogról szóló, 1999. évi LXXVI. törvényben foglaltak tekinthetők iránymutatónak, különös tekintettel a VII. és XI/A. fejezetekre. A könyvár adatvédelmi nyilatkozata itt érhető el.

DisplayContent
Help Minimize Maximize
 

 

Szegedi gyászjelentések digitális könyvtárunkban

A Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjteményében őrzött mintegy 3800 db szegedi vonatkozású gyászjelentés betöltése 2018 nyarán kezdődött meg. Az összes tétel bekerülése után sor kerülhet a Csongrád megyéből származó hasonló dokumentumokra.

 

A Szeged folyóirat régebbi számai

Már elérhető digitális könyvtárunkban a Szeged folyóirat 109 száma az 1988-as indulástól 2000 decemberéig. A cím-mezőbe írva a Szeged folyóirat  kifejezést,  kilistázhatjuk az összes tételt, de kereshetünk a cikkek szerzőjére vagy címére, illetve az írások teljes tartalmára is. A friss folyóiratszámok tartalomjegyzéke megtalálható a Somogyi-könyvtár honlapján. A régebbi számokhoz lapozva innen is rákattinthatunk a digitális könyvtár rekordjaira.

 

1848/49-es dokumentumok

Digitális könyvtárunkba folyamatosan kerülnek be a Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjteményében őrzött, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc délvidéki eseményeivel kapcsolatos dokumentumok: folyóiratok, plakátok, szórólapok, kéziratok. Ha metaadatok alapján keresünk, a Részgyűjtemények közül válasszuk ki a következőt: Helyismereti gyűjtemény, 1848/49-es dokumentumok – majd indítsuk el a keresést. Az adatok folyamtos feltöltésével a találati lista hétről hétre bővül. 

Légitámadások Szegeden a második világháború idején

1944-ben a szövetségesek hat alkalommal támadták a várost. A légitámadásoknak mintegy száz halálos áldozata volt és rengeteg sebesült, özvegyek és árvák maradtak a bombázások után.
Szegeden több mint ezren vettek részt a védelmi és mentési munkálatokban. A helyismereti gyűjtemény fotótárában található felvételek közvetlenül a támadások után készültek. A felvételek a digitális könyvtárban légitámadás tárgyszó alatt kereshetőek.
Locale Selector
Minimize Maximize
 

Impresszum | Adatvélmi nyilatkozat | Kapcsolat | Linkek
JaDoX 3.5 - Copyright © 2008 - 2012, Monguz Kft. Minden jog fenntartva.